ANTAL IPARI ÉS KERESKEDELMI KFT. 50 ÉVE AZ IPARI KEMENCÉK VILÁGÁBAN
HŐKEZELÉS

OFU nagy terű feszültségmentesítő kocsis kemence
Főbb adatai:
Gyártmány: OFU (Ofenbau- Union GmbH.)
Gyártási év: 1982.
Megnevezés: Kocsis fenekű kemence
Adagszélesség max: 5.500 mm
Adagmagasság max: 5.500 mm
Adaghosszúság max. 22.000 mm
Betéttömeg max: 100 tonna
Égők száma: 32 darab
Teljesítmény égőnként: 100 kW
Teljesítmény összesen: 3.200 kW
Felfűtési sebesség: 10 – 60 °C / óra
Hőntartási idő: igény szerint
Lehűtési sebesség: 10 – 50 °C / óra
Hőmérsékleti zónák száma: 4 darab
Maximális hőmérséklet: 950 °C
Hőmérséklet-pontosság: ± 5 °C (automata üzemben, adagon mérve)
Kiszolgáló egységek:
Kiszolgáló daru: 100 tonna (2 x 50 tonna / 12,5 tonna)
Sörétszóró berendezés: 5m x 5m x 15 m
Ennek a kemencének a hőmérsékletvezérlése ráadásul különlegesség, mert a hőkezelés automata módban is, és kézi módban is egyaránt végezhető. A kézi módot akkor használjuk, ha kontakt termoelemek mérési eredményei a hőkezelés automata vezérlése során a megengedettnél nagyobb hőmérséklet-különbséget mutatnak. Ekkor a kezelő kézi módba kapcsol, amivel akár zónánként vagy égőnként is szabadon meg tudja választani a bevitt hőteljesítményt. A kézi vezérlés üzemmódban az egyes termoelemek mérési eredményei jelzik a beavatkozással ténylegesen elért egyenletesebb hőmérsékletet.

A kemencét az egykori tulajdonos LÁNG Gépgyár építtette, ennek jogutódja volt az a 2011-ben megszűnt magyarországi ALSTOM vállalat amelytől cégünk, az ANTAL Ipari és Kereskedelmi Kft. megvásárolta. A kemencével együtt, átvettük az ALSTOM cégtől a berendezést jól ismerő szakembereket, így cégünk továbbviszi a feszültségmentesítő hőkezelés hagyományát, a Váci úton. A berendezést elsősorban nagyméretű és nagy tömegű hegesztett acélszerkezetek feszültségmentesítő hőkezelésére használjuk.

Adalékok a kemence történetéhez:


1989 előtt: Az 1868-ban alapított LÁNG Gépgyár 1905 óta gyártott – világszerte vezető gyártók licencei alapján - gőzturbinákat és erőművi berendezéseket (a vállalatot 1948-ban államosították). Gyártási tapasztalatai miatt bízták meg, hogy – szovjet tervek alapján - gyártsa le az első magyarországi atomerőmű 4 darab blokkjának acélszerkezeti berendezéseit. Ehhez gyártáshoz helyben szükség volt nagyméretű feszültségmentesítő hőkezelő berendezésre. A LÁNG megbízta az osztrák OFU (Ofenbau- Union GmbH.) vállalatot a tárgyi kemence megtervezésével és egy magyar kemencegyártó vállalattal kooperációban való gyártásával. A hőkezelő berendezés tüzelési rendszerét és vezérlését, az OFU cég szállította, azonban a berendezés teljes gyártását és helyszíni szerelését, a magyar KGYV (Kohászati Gyárépítő Vállalat) végezte el. A kemence átadását követően, a KGYV végezte a javítást és karbantartást is.

1989 után: A fenti magyarországi piaci szereplők közül a LÁNG Gépgyárat 1990-ben privatizálták, legutóbbi tulajdonosa az ALSTOM 2011-ben megszüntette a gyártást ebben a gyárában. A KGYV felszámolása (1991) után cégünk az ANTAL Ipari és Kereskedelmi Kft. végezte a kemence karbantartását, valamint utóbbi néhány évben szakembereink segítettek az üzemeltetésében is. Az ALSTOM cég a magyarországi gyártás befejezése után felkérte cégünket a tárgyi kemence teljes lebontására. Többszöri egyeztetés után, végül is nem bontottuk le a kemencét, hanem megvettük és eredeti helyszínén üzemeltetjük. Igazából sajnáltuk volna ezt az egyedi méretű feszültségmentesítő hőkezelő berendezést megsemmisíteni, mert elég nagy potenciális piaci igény van az ebben a nagy kemencében való feszültségmentesítő hőkezelésre.

A kemencében vállaljuk nagyméretű és nagy tömegű munkadarabok lágyítását, feszültségmentesítő hőkezelését. Hőkezelés helyszíne: H-1138 Budapest, Váci út 152 – 156. Elérhetőségünket lásd a Kapcsolat oldalon. Hőkezelési kapacitásunkkal szívesen állunk az Önök rendelkezésére, kérjük, keressenek meg minket!